Áfonya (Vaccinium myrtillus)
Egyéb nevek: Áfonya, szeder, szeder, szeder, áfonya, áfonya, áfonya, áfonya, áfonya, áfonya, áfonya
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A fekete áfonya, más néven szeder, fekete eper, szeder, cikória, fekete áfonya, fekete áfonya vagy áfonya, a kenderfélék családjába tartozó növényfaj. Ez a 30-60 cm magasra növő cserje az északi féltekére jellemző, ahol főként erdőkben és tőzeglápokban terem. Különleges, intenzív íze és sötétkék vagy fekete színe miatt népszerű. Vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag.
Az áfonya áfonyát különleges íze és magas vitamintartalma miatt széles körben használják az élelmiszeriparban. Bogyóit frissen, szárítva fogyasztják, de lekvárok, gyümölcslevek, borok, likőrök és szörpök készítéséhez is felhasználják. A szárított áfonya a sütés során - lisztben, süteményekben vagy muffinokban - összetevőként is felhasználható. Áfonyakocsonyát is készítenek belőle, amelyet különféle desszertekben vagy húsok kísérőjeként használnak. A gyógyászatban az áfonyát látásjavításra, hasmenés esetén vagy fertőtlenítőszerként használják. Említést érdemel a kozmetikai ipar is, ahol az áfonyát a bőrápolásra szolgáló arcmaszkok, krémek és balzsamok előállításához használják, mivel erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.