Áfonya (Vaccinium macrocarpon)
Egyéb nevek: áfonya, áfonya, áfonya, áfonya, amerikai áfonya, kanadai áfonya, valódi áfonya
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A nagy termésű áfonya, más néven nagy termésű áfonya, tőzegáfonya, tőzegáfonya, amerikai áfonya, kanadai áfonya vagy valódi áfonya a kenderfélék családjába tartozó, Észak-Amerikában őshonos növény. Nagyon széleskörűen felhasználható alapanyagnak számít, elsősorban az emberi egészségre gyakorolt kivételes hatásai miatt. Ezt a növényt sötétvörös termései jellemzik, amelyek borsószem nagyságúak és jellegzetes savanykás ízűek.
Ezeknek a gyümölcsöknek az íze az, ami sok ember számára nagyon vonzó, és amely szintén széles körű felhasználást tesz lehetővé. A nagy gyümölcsű áfonyából általában lekvárokat, lekvárokat, gyümölcsleveket, bort készítenek, és néha szárítják, és így használják fel. Teák és gyógynövénykeverékek készítéséhez is felhasználják. Magas C-vitamin- és egyéb antioxidáns-tartalma miatt különböző étrend-kiegészítők és immunerősítő készítmények gyakori összetevője is. Külföldön a hálaadáskor gyakran a sült pulyka hagyományos kísérőjeként szolgálják fel. Újabban a nagylevelű áfonyából készült kivonatokat egyre gyakrabban használják a kozmetikumokban is, ahol antioxidáns tulajdonságai és a bőr öregedése elleni küzdelemre való képessége miatt értékelik.