Áfonya áfonya (Vaccinium vitis-idaea L.)
Egyéb nevek: Áfonya
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A tőzegáfonya vagy Vaccinium vitis-idae L., angolul Lingonberry néven is ismert, a cseh természetben jól ismert bogyós cserje, amely elsősorban erdei tisztásokon, lucos erdőkben vagy tőzeglápokban található. Ez a növény elsősorban az északi félteke hidegebb régióiban, például a skandináv országokban, Oroszországban, Kanadában, de Csehországban is megtalálható. Örökzöld, kúszó cserje, amely 10-40 cm magasra nő. Ősszel jellegzetes, kb. 1 cm nagyságú, sötétvörös bogyókat terem, amelyek különleges, enyhén kesernyés ízük miatt népszerűek.
Az áfonyát az élelmiszeriparban használják fel, ahol nemcsak hagyományos lekvárok és dzsemek, hanem szörpök, gyümölcslevek, szószok és nem utolsósorban ritka alkoholos termékek, például áfonyalikőr készítésére is használják. Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően az áfonya a téli hónapokban remekül kiegészíti az étrendet. A konyhában kiváló kísérője a vadhúsoknak: szarvasnak, vaddisznónak, nyúlnak, de a szárnyasoknak, például a kacsának is. A vegánok és vegetáriánusok is értékelik, akik számára az áfonya nagyszerű vasforrás. A bogyókat, különösen lé formájában, a népi gyógyászatban is használják gyógyító hatásuk miatt, például a húgyutak kezelésében. Végül, de nem utolsósorban az áfonyát a kozmetikai iparban is használják - kivonata megtalálható bőrkrémekben, maszkokban, tonikokban, de még ajakbalzsamokban is. Az áfonya tehát egy igazán sokoldalú növény, amelynek felhasználása a konyhától a gyógyászatig terjed.