Acerola (Malphighia glabra)
Egyéb nevek: Barbados cseresznye, trópusi cseresznye, malpighia, malpighia
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az acerola, amelyet barbadosi cseresznye, trópusi cseresznye, malpighia vagy malpighia néven is ismerünk, a dél-amerikai régióban őshonos növényfaj. Ez egy kis fa vagy cserje, amely eléri a 2-3 méteres magasságot. Kicsi, ovális gyümölcsöket terem, amelyek éretten élénkpiros színűek. A gyümölcs magas C-vitamin-tartalmú, messze felülmúlja a tipikus citrusféléket - állítólag akár 30-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Antioxidánsokban, valamint egyéb vitaminokban és ásványi anyagokban, például A-vitaminban, kalciumban és vasban is gazdag. Az Acerola tehát egy nagyon egészséges gyümölcs, amely hozzájárul a szervezet általános egészségéhez.
Az acerola gyümölcsből számos termék készül. A leggyakoribbak az acerolalekvár, -lé vagy -szirup, amelyeket önmagukban is fogyaszthatunk, különféle italokhoz adhatunk, vagy sütés-főzés során összetevőként használhatjuk. Az utóbbi években az acerola por étrend-kiegészítőként is nagyon népszerűvé vált, és könnyen hozzáadható turmixokhoz, joghurthoz vagy müzlihez. A Malpighia glabra növényeket a kozmetikai iparban is használják. Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően az acerola nagyszerű segítője a bőrnek - elősegíti a kollagéntermelést, kisimítja a ráncokat és segít a pattanások elleni küzdelemben. Ezért az acerola kivonatot gyakran adják krémekhez, szérumokhoz, maszkokhoz és más kozmetikai termékekhez.