A-vitamin
Egyéb nevek: Retinol, axeraftol
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az A-vitamin, más néven retinol vagy axeroftol az egyik legismertebb és legfontosabb vitamin. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely kulcsszerepet játszik számos alapvető biológiai funkcióban, többek között a szaporodásban, az immunrendszerben, a látásban és a sejtek közötti kommunikációban. Hiánya számos egészségügyi problémához vezethet, többek között súlyos látászavarokhoz, száraz bőrhöz, étvágytalansághoz és gyenge immunrendszerhez.
A retinol vagy axeroftol számos élelmiszerben és étrend-kiegészítőben megtalálható. Kiegészítőként vagy tartósítószerként számos termékhez adják hozzá. Ismert a bőrre gyakorolt pozitív hatásairól, és széles körben használják a kozmetikai iparban, különösen az öregedésgátló termékekben és a pattanásos bőrre szánt termékekben. Ezenkívül az élelmiszeriparban is használják. Az A-vitamin például számos gyermekeknek szánt táplálékkiegészítőben és sportolóknak szánt speciális élelmiszerekben is megtalálható. Tartalmazzák a terhes nőknek szánt táplálékkiegészítők is, ahol hozzájárul a magzat normális fejlődéséhez. Az élelmiszereket tekintve az A-vitamin főként a halolajban, a májban, a tejben, a sajtban és a tojássárgájában található meg. Egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például a sárgarépában, a brokkoliban, a sárgabarackban és a spenótban is megtalálható.