facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

D-vitamin

Egyéb nevek: Kolekalciferol

Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)


A D-vitamin, más néven kolekalciferol egy zsírban oldódó vitamin, amely létfontosságú az emberi egészség szempontjából. Szervezetünkben fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában, amely két anyag elengedhetetlen a csontok és a fogak megfelelő működéséhez. A kolekalciferol hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez és az egészséges idegekhez is. Hiánya a szervezetben számos egészségügyi problémához vezethet, többek között a rickettséghez (a csontfejlődés zavara gyermekeknél), a csontlágyuláshoz (csontlágyulás felnőtteknél) vagy a csontritkuláshoz. Nagy dózisban a D-vitamin mérgező lehet, ezért fontos az ajánlott napi adagok betartása.

A D-vitamin a szervezetben a napfény, pontosabban az UVB-sugárzás segítségével képződik. Ezért is nevezik gyakran "napfényvitaminnak". Néhány élelmiszer is természetes D-vitamin-forrás, például az olajos halak (lazac, szardínia), a máj, a tojás, a gomba és a túró. A táplálékban azonban viszonylag kis mennyiségben fordul elő, ezért gyakran étrend-kiegészítők formájában használják, amelyek ma már sokféle formában és dózisban kaphatók. A kolekalciferol számos olyan élelmiszertermékben is megtalálható, amelyhez táplálékkiegészítőként adják, például egyes tejtermékekben, bébiételekben, gabonafélékben vagy margarinokban. Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy az élelmiszereket D-vitaminnal dúsítsák azokban a régiókban, ahol kevés a napfény, például Észak-Európában.

Az D-vitamin a következő termékekben található meg

Kategória Keresés